Walmark a efectuat un studiu cu privire la produsele din gama Minimartieni. Va prezentam analiza statistica a datelor de la 465 de copii carora li s-au administrat multivitamine - Minimartieni.

465 de copii au fost recrutati in studiu. “Alte motive” au fost cel mai des invocate pentru a se prezenta la medic (45,6%).

Media de varsta a copiilor in studiu a fost de 6,13 ani, cel mai mic copil a fost de 3 ani si cel mai mare a fost de 12 de ani. Numarul de fete a fost usor mai mare decat numarul de baieti. Doi copii nu au completat chestionarul in dreptul grupului etnic, un copil a apartinut grupului asiatic. Toti ceilalti copii fac parte din grup etnic caucazian.

Procesul de recrutare a copiilor pentru acest studiu

 

465 de copii au fost recrutati in studiu. “Alte motive” au fost cel mai des invocate pentru a se prezenta la medic (45,6%).

  

 

 

 

Caracterizarea grupului

Media de varsta a copiilor in studiu a fost de 6,13 ani, cel mai mic copil a fost de 3 ani si cel mai mare a fost de 12 de ani. Numarul de fete a fost usor mai mare decat numarul de baieti. Doi copii nu au completat chestionarul in dreptul grupului etnic, un copil a apartinut grupului asiatic. Toti ceilalti copii fac parte din grup etnic caucazian.

  

Caracteristicile grupului – inaltimea

 

Inaltimea medie a copiilor la momentul recrutarii a fost de 118,8 cm. In timpul studiului, schimbarea de inaltime (in medie) a fost 12,9 cm .

 

Caracteristicile grupului – greutatea

Greutatea medie a copiilor la momentul recrutarii in studiu a fost 23,2 kg. In timpul studiului, modificarea de greutate a fost de 7 kg (in medie), pentru un singur copil modificarea greutatii a fost de 4 kg.

 

Caracteristicile grupului – IMC (indicele de masa corporala)

Valoarea medie a IMC in momentul includerii in studiu a fost 16, jumatate dintre copii au avut valori normale a IMC, 11% dintre copii erau supraponderali. Dupa 2 ani de studiu valoarea medie IMC a fost de 16,9 si proportia de copii supraponderali a crescut cu 14,8%.

 

Alte boli

Cele mai frecvente boli in grupul copiilor participanti la studiu au fost bolile ORL, de piele si gastrointestinale. Prevalenta bolilor psihiatrice si endocrine a fost zero.

 

Produse pe baza de vitamine luate in ultimele 24 luni 

184 de copii (39,6%) au consumat produse cu vitamine in ultimele 24 luni inainte de inceperea studiului. 37 dintre acesti copii (20,6%) a luat aceste produse mai mult de 120 de zile. Cel mai des folosite produse cu vitamine au fost Minimartieni si Celaskon.

 

Medicamente administrate inainte de includerea in studiu, precum si in momentul recrutarii

In urma cu 4 saptamani 260 copii (55,9%) luau cateva medicamente. Cel mai des folosit era Mucosolvan. 41,9 % copii luau doar un produs. In momentul vizitei de includere in studiu 121 copii (26,0%) luau cateva medicamente. Cel mai des folosit era Zyrtec. Majoritatea copiilor luau doar un produs.

 

Antecedente familiale

Cele mai frecvente boli in randul familiilor copiilor au fost alergiile si infectiile frecvente. Alergia s-a evidentiat la 10,8% dintre mame, la 7,5% dintre tati si la 7,7% dintre fratii si surorile copiilor din studiu.

 

 

 

Rata imbolnavirilor in ultimii 2 ani inainte de studiu

Inainte de inceperea studiului bolile copiilor participanti au fost clasificate in functie de grupele principale prin codul de diagnostic. Grupurile cele mai frecvent reprezentate au fost “rinofaringita acuta" (J00), "faringita acuta" (J02) si "amigdalita acuta" (J03).

 

 

 

Rata imbolnavirilor pe parcursul studiului

Pe parcursul studiului, bolile copiilor participanti au fost clasificate in functie de grupele principale prin codul de diagnostic. Grupurile cele mai frecvent reprezentate au fost “rinofaringita acuta" (J00), "faringita acuta" (J02) si "amigdalita acuta" (J03). 3 copii nu s-au imbolnavit pe perioada studiului.

 

Modificari ale criteriilor de includere si excludere pe parcursul studiului

In timpul studiului criteriile de includere s-au modificat la fiecare vizita medicala la 4,5% dintre copii . Criteriile de excludere s-au modificat la 1 copil dupa primul control medical, la 3 copii dupa al treilea control medical si la 2 copii dupa al patrulea control medical.

 

Continuarea studiului

25 copii au intrerupt studiul prematur. Cel mai frecvent motiv invocat a fost schimbarea adresei. 4 persoane nu au declarat nici un motiv.

 

Efectul administrarii vitaminelor Minimartieni asupra ratei de imbolnavire a copiilor

Scaderea numarului de boli si durata imbolnavirilor fiecarui copil in timpul celor 2 ani de administrare de Minimartieni a fost semnificativa statistic.

 

Efectul administrarii de vitamine Minimartieni asuprea gravitatii bolilor

La scorul de gravitate nu s-a observat o imbunatatire din punct de vedere statistic pe perioada de 2 ani de administrare de vitamine Minimartieni.

 

Efectul administrarii de vitamine Minimartieni asupra criteriilor de gravitate

Pe parcursul celor 2 ani de administrare de vitamine Minimartieni, criteriile de gravitate s-au modificat semnificativ din punct de vedere statistic.

 

 

 

Dependenta de varsta a ratei de imbolnaviri

La copiii mai mari numarul de boli, durata totala a bolii si, de asemenea, gravitatea bolii a scazut. Prin comparatie, la grupurile de copii cu varsta de 3-6 ani si mai mult de 6 ani aceste reducerea numarului de boli si a duratei totale a imbolnavirilor nu sunt semnificative statistic.

Scaderea in gravitate a bolii nu a fost dovedita ca semnificativa statistic.

 

 

 

Dependenta de varsta a ratei de imbolnaviri

La grupele de varsta 3-6 ani si peste 6 ani, toti parametrii observati au scazut aproape identic (cu exceptia gravitatii bolilor).