Desi la prima vedere ele au manifestari comune, bolile au particularitati care le diferentiaza.

In primul rand, o raceala chiar si puternica, afecteaza o durata mai scurta organismul, intr-un mod mai putin agresiv. Concret, raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat, urmate de cresterea consistentei mucozitatilor nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.

In schimb, in cazul gripei, debutul este brusc si violent, cu febra de 39 - 40 de grade Celsius, deseori fiind insotita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. In cazul gripei, febra poate dura de la trei pana la cinci zile, in timp ce tusea este si ea prezenta. Durerile musculare sunt mult mai acute decat in cazul racelii, iar frisoanele sunt insotite de dureri abdominale si ale oaselor, precum si de o senzatie de usturime a ochilor. Starile de greata si voma sunt, de asemenea, asociate gripei, iar in cazuri grave acestea pot evolua si in alte probleme gastro-intestinale.

Potrivit medicilor, raceala este cel mai adesea determinata de rinovirusuri, care afecteaza nasul, gatul sau caile respiratorii superioare. Acestea sunt mai putin puternice decat virusul gripal, care poate proveni in urma unor epidemii. Importanta este si perioada in care apar simptomele. De pilda, daca racelile pot aparea pe tot parcursul anului, gripa apare indeosebi in sezonul rece, respectiv in lunile noiembrie - februarie.