Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi pentru a preveni o varietate de afectiuni medicale, de la cele cardiace, la cancer si obezitate.

Usturoiul este utilizat in cazul problemelor de inima sau a celor vasculare: hipertensiune, nivel ridicat de colesterol, boala coronariana, arterosceroza. Stiinta a venit cu dovezi care sa sprijine beneficiile utilizarile usturoiului in unele dintre aceste conditii medicale, titreaza Medline Plus, site-ul Serviciului national American de Sanatate.

Se pare ca usturoiul incetineste dezvoltarea arterosclerozei si reuseste sa reduca, desi modest (7%-8%), tensiunea. Conform unui studiu realizat in 2001 in cadrul Universitatii Monash din Melbourne Australia, suplimentele de usturoi diminueaza intr-o anumita masura nivelul colesterolului in cazul pacientilor cu un colesterol usor sau mediu atunci cand este combinat cu o dieta saraca in grasimi.