Raceala este, de cele mai multe ori, motivul pentru care tusim, mai ales in sezonul rece. Orice factor care determina inflamatie, constrictie sau compresie la nivelul cailor aeriene poate declansa tusea.

In principal, tusea este de doua feluri: umeda, care este urmata de expectoratie si seaca, in care aceasta expectoratie lipseste, explica dr. Carmen Nonn, medic specialist cu competente in apifitoterapie. Tusea productiva  se produce atunci cand caile respiratorii devin foarte stramte, din cauza mucusului adunat pe trahee, iar organismul incearca sa-l inlature cat mai repede. Tusea seaca, iritativa, spatica apare fie datorita aerul prea uscat, aerului conditionat, fumului, poluantilor, fie in cazul in care secretiile care trebuie eliminate sunt prea aderente, vascoase, necesitand un efort suplimentar pentru mobilizarea lor.

Accesele de tuse pot fi domolite cu ajutorul plantelor medicinale. Cele precum scaiul vantului, cimbrisorul, teiul, patlagina, mugurii de pin au efect calmant, antitusiv si, in acelasi timp, antiiflamator, emolient al mucoaselor, fluidizant si expectorant al secretiilor bronsice fiind utile in tusea de diferite cauze, mai spune specialistul.