Sezonul rece isi face tot mai simtita prezenta in viata noastra si este doar inceputul, pentru ca, ne asteapta zile reci, umede, mohorate si, de parca toate acestea n-ar fi suficient, ne mai napadesc si virozele si ne dau de furca: nasul infundat, tusea, ochii inrositi si chiar febra; toate simptome ale ”colectiei de iarna”.

Avem insa la indemana tratamente naturiste care ne pun pe picioare si, a caror efect, se manifesta pe o perioada indelungata datorita proprietatilor terapeutice si a beneficiilor nutritionale. In categoria ”medicamente din farmacia naturii” se numara si mierea de albine despre a carei proprietati tamaduitoare stim cu totii, mai mult sau mai putin.

Mierea este un aliment si totodata un medicament dulce si parfumat, mult mai sanatos decat zaharul, cu conditia sa nu fie supusa unor temperaturi inalte deoarece devine toxica. 

Specialistii sustin ca mierea de albine contine peste 400 de substante organice care ii confera o valoare terapeutica uriasa. Pe langa zaharuri naturale (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine,  minerale si enzime atat de necesare corpului uman. Printre vitaminele pe care acest aliment-medicament le contine se numara cele din complexul B dar si vitaminele C, A, D si K.  De asemenea, mineralele prezente in miere sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.