Ne luptam, pe de o parte, cu Olivia Steer si adeptii acesteia, care sustin ca vaccinurile provoaca autism sau cancere, contin multe substante nocive, au nenumarate reactii adverse grave si ar trebui evitate. Sunt tot mai multi, ba chiar pare-se ca Olivia si-a castigat un fan si printre studentii la medicina (despre studenta Alexandra am scris aici).

Avem, pe de alta parte, o slaba gestionare a stocurilor de vaccinuri din partea Ministerului Sanatatii, precum si un management defectuos al programelor de vaccinare, la care adaugam mult contestata lege care prevede pedepse aspre pentru cei care refuza vaccinarea (cred ca aici ministerul greseste, ar trebui gasita o formula mai putin taioasa, printr-o informare inteligenta).

Trio-ul este completat de continua scadere a increderii populatiei in tot ce inseamna medicina romaneasca. Nu mai mergem la medicul de familie, cautam leacuri pe internet, ne documentam pe forumuri, avem dubii privind actele terapeutice si recomandarile specialistilor, ba chiar ii luam la pumni atunci cand diagnosticul lor nu coincide cu cel presupus de noi dupa exhaustive cercetari pe Google (a se vedea cazul medicului batut la Marie Curie). Personajele de tipul Oliviei Steer au contribuit masiv la aceasta chestiune, adaugand aici vesnica problema a spagilor, a lipsei de dotari, a infectiilor etc.