In fiecare zi, indiferent daca este soare sau nor si indiferent de anotimp, suntem expusi radiatiilor ultraviolete.

Asa cum soarele ne poate afecta pielea producandu-ne arsuri, cancer de piele, imbatranire prematura, tot asa poate fi daunator si pentru ochi. Simptomele frecvent intalnite sunt durerea, fotofobia, ochi rosii, lacrimare, pierderea temporara a vederii.

Copiii petrec mult timp vara in aer liber motiv pentru care sunt si mai susceptibili la efectele daunatoare ale razelor solare. Cristalinul copilului blocheaza mai putin eficient radiatiile UV decat cel al adultului, lasandu-le sa treaca mai departe spre retina.

Acesta este motivul pentru care se recomanda si copiilor, ca si adultilor, purtarea ochelarilor de soare cu filtru ce blocheaza radiatiile UVA si UVB in proportie de 99-100%. De asemenea nu trebuie sa uitam nici lentilele de contact care pot avea filtru UV. In plus, putem proteja retina si prin folosirea lentilelor care reduc transmisia luminii albastre, factor considerat favorizant, in aparitia degenerescentei maculare.

Radiatiile UV ajung la nivelul ochilor atat direct cat si prin reflexia de la nivelul solului, in special apa, zapada, nisip si alte suprafete stralucitoare. Purtarea palariilor cu borurui largi ofera un grad de protectie blocand o parte din radiatii sa intre in ochi.

Efectele nocive ale razelor solare pot fi sporite si de unele medicamente fotosenzibilizante (sulfamide, fenotiazine, tetracicline, chinolone, etc.) administrate simultan expunerii la soare.

Afectarea oculara se poate manifesta prin vedere neclara, pierderea sensibilitatii la contrast, scaderea vederii nocturne.

Un alt mod, ce nu trebuie neglijat, de a ne proteja de radiatiile UV si alte radiatii nocive (emise de calculator, televizor) poate fi o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti (vitamina A, C, E), bioflavonoide, antocianozide si alte elemente cu rol antioxidant (seleniu).

Vitamina A si precursorul ei beta-carotenul au un rol important in functionarea sistemului imunitar, ajutand in protejarea organismului impotriva cancerului, regenerarea si mentinerea sanatatii pielii, in functionarea normala a ochilor. Un nivel crescut de beta-caroten in plasma a fost asociat cu reducerea riscului de aparitie a cataractei si degenerescentei maculare, contracarand efectul radiatiilor UV.

Bioflavonoidele sunt pigmenti naturali, galbeni din fructe si legume, cu rol in imbunatatirea circulatiei capilare. Bioflavonoidele potenteaza efectul antioxidant al vitaminei C si protejeaza impotriva cancerului.

Antocianozidele extrase din afinele negre, asociate cu beta-carotenul produc cresterea rezistentei si scaderea permeabilitatii capilare.  

Radiatiile UV au un rol cumulativ pe parcursul vietii noastre si de aceea este atat de important sa ne protejam ochii prin toate mijloacele, in fiecare zi.