Organismul lupta prin “mijloace natural” impotriva particulelor care ajung in plamani insa exista situatii cand apararea  poate fi deficitara: la varstnici, in conditii de stress prelungit, la pacientii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, limfoame, leucemii, cancere sau pacientii cu  SIDA; aceste categorii sunt cele mai predispuse sa dezvolte pneumonii.

Pneumonia reprezinta o inflamatie a plamanului de cauza infectioasa sau datorita unor agenti neinfectiosi. Pneumoniile de cauza infectioasa pot fi determinate de bacterii, virusuri, mai rar fungi, paraziti etc., fiind dintre cel cel mai frecvent intalnite in practica specialistului pneumolog.

Pacientii, adulti sau copii, pot prezenta: febra (39-40 grade), tuse cu expectoratie mucopurulenta, junghi la nivelul toracelui, transpiratii, respiratie mai dificila. In prezenta acestor simptome pacientii trebuie sa se prezinte la medic si  in nici un caz  sa nu isi administreze medicamente antibiotice din proprie initiativa.

Dupa examinarea clinica a pacientului, medicul specialist pneumolog poate recomanda  o serie de investigatii cum ar fi: radiografie toracica, examen de sputa, analize de sange sau chiar urina, in unele cazuri: bronhoscopie sau tomografie computerizata, etc.