Odata cu scaderea temperaturilor, se inmultesc si cazurile de gripa. Desi banala la prima vedere, ea poate fi insotita de numeroase complicatii. Pentru a o preveni, imunizarea sezoniera reprezinta o solutie eficienta.

Te-ai vaccinat anul trecut si nu mai vezi rostul sa te imunizezi si in acest sezon? Medicii spun ca vaccinul antigripal sufera modificari in fiecare an, asa ca vaccinarea nu ar trebui sa fie optionala. Mai mult, chiar si cu aceasta protectie, exista riscul sa te imbolnavesti. Avantajul major este ca daca esti imunizat vei face o forma mai usoara de gripa, fara complicatii.

Contine mai multe tulpini

„In vaccin sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat in sezoanele reci precedente. Din acest motiv, protectia imuna asigurata de vaccin nu previne intotdeauna imbolnavirile gripale, virusurile salbatice suferind frecvent mutatii in urma carora se selecteaza tulpini noi, care vor fi incluse in vaccin abia in anul urmator, generand pana atunci epidemii. In vaccin se gasesc virusuri inactivate,“ explica medicul Calin Ciubotaru.