Din momentul in care ramai insarcinata, una dintre ingrijorarile tale cele mai mari este sa nu te imbolnavesti. Si asta pentru ca stii ca medicamentele permise in sarcina sunt putine si chiar si pe acelea e mai bine sa le eviti pe cat posibil. Deci, ce faci cu gripa, nelipsita mai ales in sezonul rece?

Raspunsul e simplu: te vaccinezi! Asadar, trebuie sa stii ca vaccinul gripal inactivat (cum este cel utilizat la noi in tara) nu are niciun fel de efecte secundare asupra sarcinii, doar ca nu trebuie efectuat sub nicio forma in primele trei luni de sarcina. Dupa aceasta perioada, este absolut sigur sa te vaccinezi, fara sa te gandesti ca ii faci vreun rau bebelusului din burtica. Dimpotriva.

Gripa poate produce complicatii severe unei femei insarcinate. Ceea ce, in conditii normale, poti sa duci pe picioare, se schimba radical cand vine vorba despre sarcina. Gripa este suficient de periculoasa pentru a produce chiar si nasteri premature, de aceea este mult mai bine sa previi aceasta afectiune, mai ales daca ai cum.

Chiar daca ideea de vaccin iti pare nepotrivita tocmai din pricina ca esti insarcinata, nu trebuie sa-ti fie teama de vaccinul antigripal.