Sistemul imunitar - scutul de apărare al organismului

Organismul uman şi nu numai, este supus permanent "atacurilor" a milioane de duşmani invizibili. Viruşi, microbi, fungi, dar şi radiaţii, subsţante chimice, fum ne atacă zilnic, pe fiecare dintre noi.

Cum rezistăm?

Rezistăm datorită sistemului nostru imunitar, care ne protejează. Arsenalul nostru de luptă în faţa invadatorilor este foarte puternic şi extrem de complex. Ştiinţa imunologiei nu a reuşit încă să descifreze în întregime acest mecanism de apărare. Cert este că sistemul imunitar sau imun, cum îl numesc imunologii, nu este propriu omului.

Vertebrate şi nevertebrate, toate ştiu să răspundă când o substanţă străină, numită şi antigen, invadează celula.

Cine poate constitui o ameninţare pentru organism?

Pe de o parte, există în mediu agenţii patogeni, constituiţi din virusuri, bacterii şi fungi. Pe de altă parte, există factori fizici, precum radiaţiile sau factorii chimici, de la bioxid de carbon în exces şi până la substanţe toxice, medicamente.

Cu alte cuvinte, orice antigen capabil să distrugă o celulă constituie o ameninţare pentru sistemul imun, care reacţionează, pentru a ne apăra.

Dacă aceste substanţe străine sunt în cantităţi mici, sistemul imunitar poate face faţă atacului, dar există situaţii în care el este depăşit. Aşa se face că o simplă tăietură la deget se poate vindeca rapid şi cu succes în cele mai multe cazuri, dar, dacă sunt prea multe bacterii ce invadează rana, tăietura se va infecta şi va crea probleme.

Se transmite lunar • Afişează ultima ediţie
Sfatul medicului
Specialistii recomanda cateva masuri pe care le puteti lua pentru a va imbunatati conditia fizica si preveni boli precum osteoartroza. Poate ca nu este atat de simplu, dar stiti…